26 Ekim 2013 Cumartesi

Stok Fotoğrafçılığı Nedir, Nasıl Para Kazanılır?



Stok Fotoğraf Nedir?
Fotoğraf, dijital evrime geçmeden evvel herhangi bir basılı materyalde, afişte, reklam da vs kullanmak istediğiniz imajları satan fotoğrafçılara ait fotoğraf kataloğundan seçip çok yüksek meblağlara satın almak zorundaydınız.
Günümüzde stok fotoğraf sitelerinin ortaya çıkmasıyla artık bu imaj satış sektörü belli tekelin elinden alınıp herkesin belli kurallar ve kaidelere uymak kaydı ile satışını yapabileceği bir sektöre dönüştü.

En bilindik stok fotoğraf örneği call center reklamlarında gördüğümüz kulağında kulaklık olan ve ağzında mikrofon olan kadın ve erkek figürlerdir. Tahmin edeceğiniz üzere belirtilen numarayı aradığınızda o fotoğraftaki kişi telefonu açmaz. Orada amaç fotoğraf vasıtası ile farklı bir hizmet verdiğinizi müşterilerinize belirtmektir.
Yukarıdaki örnekte belirttiğim gibi stok fotoğrafçılığı genel kullanıma uygun ve belli bir markanın reklamını yapmadan işinize ve ihtiyacınıza uygun imajları ucuza elde etmektir.


Hangi Siteler Stok Fotoğraf Sağlar ?

En bilinenleri ShutterStock, istockphoto.com, Fotolia, Dreamstime, LuckyOliver ve Stockxpert dir.
Her sitenin belli üyelik koşulları ve upload-download koşulları mevcuttur. Kimisine üye olmak için bir mail adresi yeterlidir kimisi için çektiğiniz daha önceki fotoğrafları, tanıtım yazısı yazmanız ve giriş sınavını geçmeniz gerekir.
Stok fotoğrafçılıkta en önemli kriter ne istediğiniz ve ne çektiğiniz dir. Yüklediğiniz veya satın aldığınız her fotoğrafta üye olduğunuz fotoğraf sitesinin şartlarını kabul etmiş bulunmaktasınız.

Stok fotoğraf siteleri:

• Albumo (http://albumo.com)
• Big Stock Photo (http://www.bigstockphoto.com)
• Can Stock Photo (http://www.canstockphoto.com)
• Crestock (http://www.crestock.com)
• Dreamstime (http://www.dreamstime.com)
• Featurepics (http://www.featurepics.com)
• Fotolia (http://www.fotolia.co.uk)
• Geckostock (http://www.geckostock.co.uk)
• iStockphoto.com (http://www.istockphoto.com)
• LuckyOliver (http://www.luckyoliver.com)
• Revostock (http://www.revostock.com)
• Shutterstock (http://www.shutterstock.com)
• Stockxpert (http://www.stockxpert.com)
• SnapVillage (http://www.snapvillage.com)


Stok Fotoğraftan Nasıl Para Kazanırım ?

  • Önce üye olup üyelik şartlarını yerine getirmeniz,
  • Çektiğiniz fotoğrafları belirtilen koşullarda ve kalitelerde yüklemeniz,
  • Yüklediğiniz imaj ın arama sonuçlarında çıkmasını sağlamak için anahtar kelimeleri beklirlemeniz,
  • Yüklenen imaj ın kabul edilmesini beklemeniz,
  • Kabul edilen imaj ın satışının gerçekleşmesini beklemeniz
gerekmektedir.
Site şartlarına göre her sattığınız imajdan belli bir komisyon alırsınız. Ayrıca imaj ın “size” ve ebat da önemlidir. Makinenizin megapiksel değerine göre baskı boyutlarda artacağı için yüksek çözünürlük değerlerindeki fotoğraflar daha pahalıya satılmaktadır. Her fotoğraf ın boyutuna göre fiyatlandırması farklıdır.
Belli siteler belli bir upload sınırı koyarken bazı sitelerde istediğiniz kadar imaj yükleyebilirsiniz. Satışınız arttıkça fotoğraftan alacağınız komisyonda artacaktır. Ayrıca daha önce hiç satılmamış bir imajınızı birisi sadece kendi kullanmak içinde alabiliyor. Böyle durumlarda sadece tek kişiye özel imaj olduğundan dolayı satış bedeli çoklu imaja göre çok daha artmaktadır.

Her Yüklediğim Fotoğraf Satılır mı?

Bu işin belli kuralları ve dikkat etmeniz gereken detayları var. Nasıl her üreticinin ürettiği tüm tekstil ürünleri satılmazsa sizin de her ürettiğiniz imaj satılmayabilir.
Stok Fotoğrafçılığı global bir Pazar ve sunduğunuz ürünün bu çevrede geçerli beklentilerle uyuşması gerekmektedir. Örneğin noel döneminde satılması muhtemel imajlar ile cadılar bayramında satılması muhtemel imajlar farklıdır.
Ayrıca global Pazar yerine kendi yerli ürünlerin ihtiyaçlarına göre de imaj üretebilirsiniz. Kurban bayramında koyun ve post fotoğrafı yada şeker bayramında şeker ve çikolata fotoğrafları yüklemek talep edilmeyi arttıracaktır.
Yerli ve yabancı imaj piyasasında her gün yenilenen bir trend eğrisi var ve Stok Fotoğrafı sitelerinden bu verilere ulaşabilirsiniz. Bu verilere istinaden çekeceğiniz fotoğrafları belirleyip yüklemek gelirinizi arttırmaya yardımcı olacaktır.


Her Çektiğim Fotoğrafı Siteye Yükleyebilir miyim?

Tüm bu sitelerin belli bir kriteri ve fotoğrafa yorum yapan eleştirmenleri mevcut. Fotoğrafta aranan kaliteyi ve beklentileri bilen bu kişiler siz fotoğrafınızı yükledikten sonra gerekli incelemeyi yapıp fotoğrafın satılıp satılamayacağını ve siteye yüklenip yüklenemeyeceğine karar veriyorlar. Bu seçim kriterlerine uygun fotoğraflar çekmek size kolaylık sağlar.
Bazı sitelerde yüklediğiniz fotoğrafa yorumla geri bildirim alabilir ve sitenin istediği kriterlere uygun düzenlemeleri yapıp tekrar yükleyebilirsiniz.

Her Önüme Geleni Model Yapıp Fotoğrafını Kullanabilir miyim?

Birinci dereceden akrabalarınız dahil herkesi model olarak kullanabilir ve fotoğraflarını yükleyebilirsiniz fakat yüzü görünen tüm kişiler için stok fotoğraf sitelerinde bulunan belli bir model sözleşmesi mevcuttur. Bu sözleşmeyi imzalatmadığınız hiçbir kimsenin fotoğrafını kullanamazsınız. Sokakta yürüyen birinin fotoğrafını çekip siteye yüklemeye koyduğunuzda sizden imzalı model sözleşmesi isteyecektir.

Nasıl Fotoğraflar Çekmeliyim?

Bu tarz bir sitede para kazanmak amaçlı yükleyeceğiniz her fotoğrafın makinenizin en yüksek çözünürlük standartında, çekilen fotoğrafın belirlenen konsept dahilinde, çekimde kullanılan objenin temiz, kullanılan modellerin belirlenen konuya uygun poz vermiş, sitenin belirlediği kriterlere uygun dijital düzenlemelerin yapılmış olması gerekmektedir.
Yukarda belirlediğim tüm kriterleri yerine getirdikten sonra asıl mesele bir konu hakkında arama yaptığınızda binlerce fotoğrafa denk geliyor olmanız. Bu kısımda çektiğiniz fotoğrafın yaratıcı ve dikkat çekici olması gerekmektedir. Çoğunluğun çektiği aynı tarz objeler ve anlatımlar sizi stok fotoğrafı anlamında biryerlere getirmeyecektir.

Her Makine ile Stok Fotoğrafı Çekilir mi?

Evete yukarı da belirtilen kriterlere uyduğunuz sürece her makine ile fotoğraf çekebilirsiniz fakat bir objenin makro objektif ile fotoğraflanıp sitede kıyaslanması ile normal bir makine ile çekilip kıyaslanması arasında çok fazla detay farkı vardır. Ayrıca yüksek çözünürlükteki fotoğraflar stok fotoğrafçılığında ana elemandır.

Evde Stok Fotoğrafı Çekebilir miyim ?

Belli başlı ekipmanlar ile çekim yapabilirsiniz fakat burada fotoğrafı alacak kişi imaj ın kalitesine dikkat edeceği için bir obje çadırı alıp çekim yapacaksanız bile bütçenizin en üstündekini ve ışıklandırma için en gerekli renk tonunda, güçlü bir ışık olması gerekmektedir.

Sonuç;

Fotoğraflarınızı stok fotoğraf olarak internette satmak uzun süreçler sonrası göstereceğiniz özverili çaba ve buna bağlı belli bir masrafı kapsamaktadır. Bu fedakarlıkları göze alıp zamanınızı bu hobiye ayırarak sizde stok fotoğrafçılığından para kazanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder