21 Mayıs 2013 Salı
Stok fotoğraf çekerken dikkat edilecekler-1
Bir hevesle stok fotoğraf çekmeye başladığınızda dikkat etmeniz gereken en basit ama gözden kaçan nokta çekeceğiniz objenin yada lensinizin üzerinde toz bulunmaması yoksa bu durum temizleme ile uğraşarak size çok zaman kaybettirecektir,bir kaç örnek fotoğraf çekerek gerçek boyutlarında fotoğrafları inceleyip daha sonra seri çekime geçmenizi öneririz.
Etiketler:
stock fotograf çekmek,
stok fotograf çekmek,
stok fotografçıları
6 Mayıs 2013 Pazartesi
Stock fotografçılık egitimleri
Stock fotoğrafçılık eğitimlerinde gösterilen temel teknikler :
Stock ajanslarda satılan imajların türleri ve standartları (fotoğraf, vector, tasarım, video)
Tarihçesi, (nereden geldi, nereye gidiyor)
Stock imaj konseptleri, (neler göndermeli)
Hangi ajansa göndermeli,
Micro stock mu, macro stock mu?,
Hangi Micro stock ajansı size göre?,
http, java ve ftp imaj yükleme yolları,
Stock imaj süreçleri,
ajansları tanımak,
konseptleri anlamak,
çekim konseptine karar vermek,
çekime hazırlanmak,
çekim sürecinde dikkat edilecekler, (veya vectorün çizim süreci)
ürün, model, manzara çekimleri,
doğal ışık, hot shoe flashlar, para flashlar,
reflektorler,
kadrajlar,
copyright ve trademark ile başa çıkmak,
Model Release formları,
çekilenleri ayıklarken dikkat edilecekler,
ajansların standartlarını anlamak,
photoshop süreci,
Photoshop color modes,
Camera RAW,
upsizing, downsizing,
noise, artifact çözümleri,
doğru crop,
Stock ajanslardan ne zaman ve nasıl para cekilir,
sitelerin kendilerine özgü sistemlerinin açıklanması,
moneybookers ve paypal bilgilendirmesi,
Stock fotografçılık ile para kazanmak
Stock fotoğrafçılık ile para kazanmak için tavsiyeler:
Çeşitli sitelerde ya da basılı kaynaklarda, büyük boyutlu görseller kullanılır. Çünkü fotoğrafın kaliteli olması gerekmektedir. Ve tabi ki aranan özelliklerde olması da lazım. Biz kullanacağımız yere göre bu büyük boyutlu görselleri satın alırız. Ya da ücretsiz veren sitelerden alırız. Eğer görsel müşterisi isek durum böyle. Bir de işin para kazanma boyutu var. O da şöyle oluyor. Eğer SLR bir fotoğraf makinemiz varsa ve kendimize güvenimiz sonsuzsa bu işten para kazanabiliriz. Büyük boyutlu görsel arayan müşterilerin aradığı fotoğrafları çekerek, stok fotoğraf siteleri aracılığıyla satabiliriz. Bu fotoğraflar, stok fotoğraf sitelerinde 25 cent ile 6 dolar arasında bir fiyata satılıyor (Boyutuna göre). Bu fiyattan siz de pay alıyorsunuz. %10-%50 arası. Bu da siteye göre değişiyor. Fotoğraf çekerek para kazanmanın stok fotoğraf tarafı aynen böyle. Bu söylediğim fiyat 1 fotoğraf satışı için. Eğer çok satan bir fotoğraf çekebildiyseniz, 100lerce dolar kazanabilirsiniz.
Peki Ne fotoğrafı Çekmeliyim?
Öyle eş dost çekiyim gönderiyim ya da gidiyim dağ tepe çekiyim derseniz baştan kaybedersiniz. Bu kurallar için sitelerin yardım sayfalarında dolaşmanız daha iyi olacaktır ama genel hatlarıyla bazı kurallardan bahsedebiliriz. Çekeceğiniz fotoğraflar daha çok ticari olmalı. Yani fotoğrafı çekerken alıcının kullanıp kullanamayacağını düşünmelisiniz. Bu yüzden temiz arkaplanlara sahip kareler işinize yarayacaktır. Ayrıca özel etkinlikler de ilgi çekebilir. Tabi bu kareleri çekerken marka logoları gibi ya da telif hakları olan şeylerden uzak durmanız gerekiyor. Ayrıca fotoğraflarda yer alan kişiler için izin belgenizin de olması gerekmekte. Fotoğraftaki siz olsanız bile model anlaşması gerekiyor. Stok fotoğrafçısı olmak için öncelikle sabırlı olmanız gerekmekte. Çünkü çektiğiniz fotoğraflar gerçekten birilerinin işine yaradığı zaman satılabilir ancak. Bu süre 6 ay ile 1 sene arasında bir süre olabilir. Bu süre içinde devamlı kendinizi geliştirmelisiniz. Ayrıca yeni fotoğraflar da çekmelisiniz. Stok fotoğraf siteleri öncelikle fotoğraflarınızı inceleyeceklerdir. Ve ilk başlarda büyük ihtimalle fotoğraflarınızı kabul etmeyeceklerdir. Ama siz devamlı olarak kendiniz geliştirerek yeni fotoğraflar upload edin. Fotoğraflarınız kabul olduktan sonra profilinizi genişletin ki fotoğrafçı kimliğinizi ön plana çıkartın.
Etiketler:
stock fotografçılık,
stok fotografçılık ile para
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)